zaterdag 28 februari 2009

Vrijdag 27 februari – Een onvergetelijke dag in Angkor.




Ik zal het verslag van deze dag kort houden omdat woorden nauwelijks kunnen beschrijven wat voor moois, indrukwekkends en groots we vandaag allemaal hebben gezien. Angkor is tussen 900 en 1430 zeshonderd jaar de hoofdstad geweest van het Khmerrijk, dat op zijn hoogtepunt van macht het huidige Thailand, Cambodja, Laos en Zuid-Vietnam omvatte.
De restanten van deze stad die destijds 1 miljoen inwoners telde en wellicht de grootste stad ter wereld was beslaan nu 200 vierkante km. De houten huizen en paleizen zijn natuurlijk al lang vergaan, maar er staan nog onnoemelijk veel stenen tempelcomplexen overeind.
We begonnen met wat uiteindelijk de mooist bewerkte tempel bleek te zijn, de Banteay Srei of Vrouwencitadel. Het zeer gedetailleerde beeldhouwwerk was hier onwaarschijnlijk mooi.
De volgende stop was bij Ta Prohm. Dit is de tempel waar men een aantal bomen, die vroeger alle tempels overwoekerde, heeft laten staan. De wortels van deze bomen omarmen als het ware hele muren of tempeldelen, heel bijzonder.
Na de lunch stond een onderdeel van Angkor Thom (Bayon) op het programma met zijn vele gigantische grote glimlachende gezichten op de torens en schitterende bas-reliëfs.
En, als laatste het beroemde Angkor Wat. Dit is het grootste religieuze monument ter wereld en werd in de 12e eeuw gebouwd. De omvang is alleen al inderdaad indrukwekkend, maar alle bas-reliëfs zeker niet minder. Zo zijn er bijna 600 meter gangen geheel gevuld met gebeeldhouwde afbeeldingen die gezamenlijk een verhalen uitbeelden. Vijf hoge torens steken boven het complex uit, die we ook nog eens in het mooie licht van de ondergaande zon konden zien. Angkor Wat was een belevenis! Het was een lange dag met heel veel lopen en slenteren, want we waren hier bepaald niet de enige aanwezigen. Maar als je ziet wat hier aan hotels wordt gebouwd moeten we ons gelukkig prijzen er nog in relatieve rust geweest te zijn. Er komen nu nog geen miljoen toeristen per jaar, dat zal in de toekomst een veelvoud ervan worden want het is echt een onwaarschijnlijke belevenis om deze tempels in het echt te zien.
Posted by Picasa

Geen opmerkingen:

Een reactie posten